ARHIV

13. MAJ 2017 - SVETA BIRMA

Birmovalec: msgr, Alojzij Cvikl, mariborski nadškof.

Zakrament svete birme je prejelo 56 birmancev, dva oddelka osmošolcev in en oddelke devetošolcev. Vsem toplo čestitamo!

23. APRIL 2017 - MARKOVA NEDELJA

Letošnja Markova nedelja je minila v znamenju 10. obletnice blagolsova orgel v naši cerkvi. V ta namen smo okrasili tudi cerkev z zelenjem in poskrbeli za program po sveti maši pred cerkvijo. Sveti Marko, varuj nas in našo župnijo, da ostane tako živa še naprej!

»Pozdravljene, ve orgle nove!«

Tako smo natanko pred desetimi leti, v nedeljo, 22. aprila 2007 je bilo, slovesno zapeli pevci na koru v čast našim orglam, ki jih je blagoslovil

takratni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger. Na letošnjo belo nedeljo, tudi nedeljo božjega usmiljenja oz. na Markovo nedeljo, smo tako obeležili 10. obletnico slovesnega blagoslova. Prav je, da se s par besedami dotaknemo jubileja.

Dolgoletna želja nas, markovskih vernikov, in našega župnika Janeza, da bi na koru zamenjali že »izpete Brandlove orgle«, se je uresničila. Prispevali smo skorajda vsi: vi, spoštovane župljanke in župljani, ki ste darovali vsak po svojih močeh, pomena novih orgel so se zavedli tudi v takratnem občinskem svetu pod vodstvom župana Franca Kekca in soglasno sprejeli županov predlog ter namenili znaten delež sredstev za nove orgle, ter boteri, ki ste gradnjo novih orgel podprli tako materialno kot duhovno.

Naše orgle so orgle »Opus 91« iz Škofijske orglarske delavnice Maribor. Sestavljene so iz 1487 piščali, skupaj z jezičniki jih je v orglah 1543. Petindvajset registrov je povezanih v dva manuala in en pedal. Za izdelavo kovinskih piščali so porabili sedemsto kilogramov kositra in svinca. Največja piščal je dolga več kot pet metrov, najmanjša samo dober centimeter. Mehanske orgle so univerzalne, namenjene so prvenstveno za liturgijo, omogočajo pa tudi izvedbe koncertnih skladb različnih glasbenih stilov.

Da velika naložba ni bila zaman, se je v desetih letih več kot izkazalo. Danes nabirajo novih znanj prav na naših orglah številni organisti iz Zasebne glasbene šole v samostanu svetih Petra in Pavla na Ptuju, nanje so že zaigrali tudi priznani organisti profesorji. Še posebej pa smo ponosni na naše organiste, med katerimi danes lahko, hvala Bogu, kar izbiramo. Ob blagoslovu je petindvajset registrov odpiral in zapiral organist Andrej Kramberger, danes pa orglajo še Mitja Kostanjevec, ki je samouk in se je za igranje v predlanskem letu odločil povsem samoiniciativno, pogosto orgle zadonijo tudi izpod prstov Ernesta Kokota, kdaj pa kdaj tudi Daniela Tementa. Kar štirje organisti torej, njim pa se pridružujemo vsi pevci in pevke na koru, od najmlajših do najstarejših, ki nam je v čast, da lahko Bogu v čast lepšamo bogoslužja ob veličastni kraljici glasbil.

Andrej Kramberger o markovskih orglah pravi: »Orgle so kraljica inštrumentov! Ta izraz res drži kot pribito, če pa govorimo o markovskih orglah, pa že lahko govorimo o presežkih. Ko sem prvič zaigral na stare Brandlove orgle, je bilo čutiti posebno občutje, hkrati pa tudi strah. Na blagoslovu novih orgel pred desetimi leti pa sem občutil tisto, kar se z besedami ne da opisati. Predvsem je to bila velika čast in ponos, da sem lahko prav jaz zaigral na mogočne nove orgle.

V čast mi je, da mi je Bog podaril talent, da sem lahko postal organist. Igranje orgel v domači farni cerkvi je veliko veselje zame in za mojo družino. Upam, da mi je Bog namenil še veliko let, da bom lahko sedel za domače orgle in nanje zaigral Bogu v zahvalo.«

Orgle imajo trojno poslanstvo: spremljajo ljudsko in zborovsko petje ter s tem lepšajo bogoslužja, s svojo melodijo razodevajo, da je krščanska vera vera VESELJA - KJER JE PETJE, TAM JE GLASBA, KJER JE GLASBA, TAM JE TUDI PRAVO VESELJE, in končno: orgle razodevajo edinost in povezanost med piščalmi.

Naj tudi mi po petju in glasbi rastemo v edinosti in ljubezni, kakor imajo piščali na orglah vsaka svoj glas, ki se zliva v čudovito harmonijo.

Hvala vsem, ki podpirate orgelsko dejavnost. Naj bodo orgle v naši župniji žive še na mnoga leta.

ADR